Megjelent a Hays Salary Guide kiadványa az informatikusok magyarországi fizetéséről

 Az adatok elsődlegesen a Budapesten működő multicégek által nyújtott fizetésekre vonatkoznak, kisebb mértékben prezentálják a vidéki informatikai cégek és a kis-és középvállalatok által nyújtott béreket.

Kiindulásként megemlítjük az informatikai pályán lévőkre jellemző mobilitást, fluktuációt. Ez a különböző szakterületeken való sokrétű ismeretszerzést vonja maga után. Ez megegyezik a piaci igények irányával. A funkcionális programozási nyelvek kivételt képeznek, itt mély tudással rendelkező fejlesztőkre van szükség, egyébként a munkáltatók nagyobb arányban keresik a szélesebb ismereti körrel rendelkező szakembereket.

A munkerőhiányt csökkentheti egyrészt a diákok nagyobb érdeklődése a pálya iránt-ami köszönhető a magas béreknek- valamint a magáncégek által szervezett képzések.

Valamennyi területre jellemző a bruttó bérek emelkedése. Bár a korábbi ugrásszerű emelkedés csökken, minekutána a fizetések egy igen magas szintet értek el.

Részletezve megállapítható, hogy logikusan a legmagasabbak a programozói bérek az új informatikai területeken, így az adattudomány és az IoT fejlesztéseknél,mert itt még nagyon kevés  a szakember.

Néhány példát kiragadva egy vezető adattudós bruttó bére elérheti az 1 600 000 Ft-ot. Rendkívül keresettek a Java fejlesztők, a vezető Java fejlesztői bér brutto 1 400 000 Ft , a junior Java fejlesztő brutto 700 000 Ft-ot is kereshet.

A juniorok bére minden minden programozási nyelven 400-450 000 ft brutto összegnél kezdődik. Ezt emelheti a pályakezdők külföldi tapasztalata, vagy startupos gyakorlatszerzése.

A rendszermérnökök és az adatbázisfejlesztők fizetése a junior fejlesztőktől  a seniorig brutto 400 -tól brutto 900 ezerig emelkedhet.

 

 

 

 

 

2018.03.27.

Vissza